Producenci
Blog NATURAiJA
Poradniki, przepisy kulinarne, opisy produktów - piszemy dla Ciebie!

Produkty bezglutenowe

Na początek podkreślmy, że dieta bezglutenowa nie jest dietą odchudzającą. Nie jest żadną modną fanaberią i nie można jej porównywać z dietami typu: kapuściana, Dukana, śródziemnomorska itp. Dieta bezglutenowa jest jedyną metodą leczenia celiakii i musi być ściśle przestrzegana przez całe życie.

Celiakia, czyli co?
Celiakia to nieuleczalna choroba immunologiczna o genetycznym podłożu, charakteryzująca się nietolerancją glutenu (czyli białka zawartego w niektórych zbożach). Gluten działa toksycznie na organizm chorego i powoduje zanikanie kosmków jelita cienkiego, które odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych. W rezultacie wchłanianie pokarmu ulega zaburzeniu, co wywołuje różnorodne objawy kliniczne. Jedynym ratunkiem dla chorych jest ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej do końca życia.

Celiakia nie jest alergią, ale często jest z nią mylona. Według najnowszych badań, na celiakię cierpi przynajmniej 1% populacji na całym świecie, a badacze z Finlandii oceniają skalę wzrostu występowania i wykrywalności choroby nawet do 2,5%. Co ważne, choroba może ujawnić się bez względu na wiek – obecnie najczęściej diagnozuje się ją u osób 30-50-letnich, a kobiety dotyka nawet 2 razy częściej niż mężczyzn.

Celiakię zalicza się do najpoważniejszych nietolerancji pokarmowych. Częstotliwość zachorowań szacuje się na poziomie 1 na 100 osób, a przy tym niestety w Polsce prawidłowo diagnozuje się tylko niewielki procent przypadków.

Nadwrażliwość na gluten
Warto dodać, że gluten jest czynnikiem toksycznym także w niedawno scharakteryzowanej nadwrażliwości na gluten (tzw. gluten sensitivity). Szacunki wskazują, że taka forma nietolerancji glutenu może dotykać nawet 6% populacji.

Dieta bezglutenowa

Podstawowe zasady diety bezglutenowej polegają na całkowitym wyeliminowaniu produktów zawierających gluten, co stanowi trudność o tyle, że nawet śladowe jego ilości mogą poważnie zaszkodzić, a czytając skład większości produktów spożywczych spotykamy się z adnotacją producenta: „Może zawierać gluten” lub "Na terenie zakładu używa się glutenu".

Zabronione w diecie bezglutenowej są: pszenica (w tym orkisz), jęczmień, żyto i zwykły owies oraz wszystkie produkty z ich dodatkiem.

Do produktów naturalnie bezglutenowych zalicza się: kukurydzę, ryż, ziemniaki, soję, proso, grykę, tapiokę, amarantus, maniok, soczewicę, fasolę, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.
Za bezglutenową można uznać również żywność przetworzoną, w której według zaleceń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg) i oznaczoną międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.

Przepisy bez glutenu

Dieta bezglutenowa - jadłospis
Przykładowy jadłospis osoby cierpiącej na celiakię może zawierać: pieczywo i makaron bezglutenowy, jaja, ryby, mięsa, owoce, warzywa i produkty mleczne, a także ciastka ryżowe, chrupki kukurydziane czy popcorn (dozwolona alternatywa dla tradycyjnych przekąsek). Zamiast słodyczy proponuje się bezpieczne: dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka sporządzone z dozwolonych produktów (bądź oznaczone licencjonowanym symbolem przekreślonego kłosa), a także bezglutenowe budynie i kisiele na bazie mąki ziemniaczanej.

Przy odrobinie chęci i samodyscypliny większość posiłków można przygotować samemu w domu. Poniżej podajemy kilka przepisów na popularne dania bez zawartości glutenu.

Chleb bezglutenowy
Składniki na małą keksówkę (wymiary: 21x9 cm)
• Mąka gryczana - 120g
• Mąka ryżowa - 120g
• Mąka z amarantusa - 60g
• Mąka kukurydziana - 50g
• Siemię lniane (całe lub zmielone) - 3 łyżki
• Nasiona słonecznika i czarnuszki – po 2 łyżki każdego
• Świeże drożdże - 20g
• Oliwa lub olej rzepakowy - 2 łyżki
• Sól morska - 2/3 łyżki
• Cukier - łyżka
• Woda o temperaturze pokojowej - 380 ml

Przygotowanie:
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Miskę z ciastem należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie podrośnięte ciasto przełóż do keksówki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut (ciasto szybko rośnie, trzeba pilnować, żeby nie przesadzić – przerośnięte popęka podczas pieczenia).
Tak wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika (230°C) i pieczemy przez ok. 50 - 60 minut – do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i ostudzić.

Jaglanka bezglutenowa
Składniki na 1 porcję:
• bezglutenowe płatki jaglane - 5 łyżek
• mleko (wegańskie, bez laktozy lub dowolny napój roślinny) – 1 szklanka
• 1 dojrzały banan
• orzechy nerkowca - łyżka
• ¼ granatu (ziarna)

Przygotowanie:
Płatki jaglane zagotuj w mleku- cały czas mieszając aż do uzyskania zadowalającej konsystencji.
Do ugotowanych płatków wkrój banana, dodaj orzechy nerkowca i ziarna granatu. Wymieszaj i zjedz!

Czekoladowa komosa ryżowa z owocami
(idealne na śniadanie, II śniadanie, przekąskę do pracy…)

Składniki na 1 porcję:
• komosa ryżowa - 5 łyżek
• kakao (gorzkie, bez dodatków!)- płaska łyżka
• 2 suszone daktyle
• 1 dojrzały banan
• mleko ryżowe - 2/3 szklanki
• dowolne owoce świeże– około ½ szklanki

Przygotowanie:
Komosę opłucz na sitku pod gorącą wodą. Zagotuj mleko – do gotującego się dodaj kakao, pokrojone daktyle i banana. Wszystko gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż zgęstnieje. Przełóż do miseczki, dodaj owoce i wymieszaj. Gotowe!

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl