Oleje owocowe w kosmetyce
Oleje owocowe w kosmetyce

Dziwnie to brzmi, prawda? Oleje owocowe? Z początku nie wiadomo o co chodzi, ale już uchylamy rąbka tajemnicy. Olej arganowy, olej migdałowy, oleje spożywcze z oliwek, słonecznika, rzepaku… Te sformułowania są nam znane, cenimy, używamy, stosujemy. Często jednak nie znamy innych, obłędnie pachnących, o cudownych właściwościach olejów, o których dziś pokrótce wspomnimy.

czytaj całość »
Ekologiczne materiały higieniczne- bądź eko!
Ekologiczne materiały higieniczne- bądź eko!

Wszechogarniająca chemia może naprawdę przerazić. Dobrze, że panuje coraz większa moda na czytanie opisów na opakowaniu oraz składów kosmetyków o żywności. Możemy się uchronić przed truciznami, mamy coraz większą wiedzę i świadomość tego, co nam szkodzi, a czym często karmią nas producenci. Świadome spożywanie i przygotowywanie żywności to jedno. Dobrze byłoby również zatroszczyć się o to, czego składu nie jesteśmy świadomi – o materiały higieniczne pierwszej potrzeby.

Produkty higieniczne to jeszcze wciąż temat mało omawiany, choć...

czytaj całość »
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa

Celiakia, czyli co?
Celiakia to nieuleczalna choroba immunologiczna o genetycznym podłożu, charakteryzująca się nietolerancją glutenu (czyli białka zawartego w niektórych zbożach). Gluten działa toksycznie na organizm chorego i powoduje zanikanie kosmków jelita cienkiego, które odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych. W rezultacie wchłanianie pokarmu ulega zaburzeniu, co wywołuje różnorodne objawy kliniczne. Jedynym ratunkiem dla chorych jest ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej do końca życia.

Celiakia nie jest alergią, ale często jest z nią mylona. Według najnowszych badań, na celiakię cierpi przynajmniej 1% populacji na całym świecie, a badacze z Finlandii oceniają skalę wzrostu występowania i wykrywalności choroby nawet do 2,5%. Co ważne, choroba może ujawnić się bez względu na wiek – obecnie najczęściej diagnozuje się ją u osób 30-50-letnich, a kobiety dotyka nawet 2 razy częściej niż mężczyzn.

Celiakię zalicza się do najpoważniejszych nietolerancji pokarmowych. Częstotliwość zachorowań szacuje się na poziomie 1 na 100 osób, a przy tym niestety w Polsce prawidłowo diagnozuje się tylko niewielki procent przypadków.

Nadwrażliwość na gluten
Warto dodać, że gluten jest czynnikiem toksycznym także w niedawno scharakteryzowanej nadwrażliwości na gluten (tzw. gluten sensitivity). Szacunki wskazują, że taka forma nietolerancji glutenu może dotykać nawet 6% populacji.

Dieta bezglutenowa

Podstawowe zasady diety bezglutenowej polegają na całkowitym wyeliminowaniu produktów zawierających gluten, co stanowi trudność o tyle, że nawet śladowe jego ilości mogą poważnie zaszkodzić, a czytając skład większości produktów spożywczych spotykamy się z adnotacją producenta: „Może zawierać gluten” lub "Na terenie zakładu używa się glutenu".

Zabronione w diecie bezglutenowej są: pszenica (w tym orkisz), jęczmień, żyto i zwykły owies oraz wszystkie produkty z ich dodatkiem.

Do produktów naturalnie bezglutenowych zalicza się: kukurydzę, ryż, ziemniaki, soję, proso, grykę, tapiokę, amarantus, maniok, soczewicę, fasolę, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.
Za bezglutenową można uznać również żywność przetworzoną, w której według zaleceń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg) i oznaczoną międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.

Przepisy bez glutenu

Dieta bezglutenowa - jadłospis
Przykładowy jadłospis osoby cierpiącej na celiakię może zawierać: pieczywo i makaron bezglutenowy, jaja, ryby, mięsa, owoce, warzywa i produkty mleczne, a także ciastka ryżowe, chrupki kukurydziane czy popcorn (dozwolona alternatywa dla tradycyjnych przekąsek). Zamiast słodyczy proponuje się bezpieczne: dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka sporządzone z dozwolonych produktów (bądź oznaczone licencjonowanym symbolem przekreślonego kłosa), a także bezglutenowe budynie i kisiele na bazie mąki ziemniaczanej.

Przy odrobinie chęci i samodyscypliny większość posiłków można przygotować samemu w domu. Poniżej podajemy kilka przepisów na popularne dania bez zawartości glutenu.

Chleb bezglutenowy
Składniki na małą keksówkę (wymiary: 21x9 cm)

czytaj całość »
Pora na wieczorne podjadanie – zdrowe przekąski na jesień
Pora na wieczorne podjadanie – zdrowe przekąski na jesień

Niestety jesienią i zimą mamy większą skłonność do podjadania między posiłkami. Często bywa to zabójcze dla naszych postanowień, dla naszej diety i dla planów o pięknej sylwetce. Jeśli mamy na tyle silną wolę i nie lubimy słodkości, że między posiłkami głównymi podjadamy obrane marchewki, plastry kalarepy, rzodkiewki czy owoce, to wspaniale. Pokażcie mi jednak osobę, która nie lubi w słotny dzień zanurzyć się w ciepły koc i poduszki z kubkiem gorącej czekolady… Co możemy zrobić, jeśli chęć podjadania jest silniejsza od naszej słabej – silnej woli?

czytaj całość »
Buraki – czerwone zdrowie
Buraki – czerwone zdrowie

Czerwone buraki to jedne z najzdrowszych warzyw, jakimi może się poszczycić polska kuchnia. Nie każdy je lubi, a jeść każdy powinien…  Zaczęli je hodować rolnicy w okolicach Morza Śródziemnego, więc nie jest to do końca polskie warzywo. Zaadoptowaliśmy je jedynak do naszej kuchni tradycyjnej. Rzeczywiście jest tak zdrowe jak mówiły nam babcie? Rzeczywiście oczyszcza krew?

czytaj całość »
Herbaty na jesiennie wieczory
Herbaty na jesiennie wieczory

Wszyscy podobno pijemy za mało. Przede wszystkim powinniśmy wypijać około dwóch litrów wody dziennie. Tylko kiedy za oknem plucha, pada deszcz, po zmianie czasu tak szybko robi się ciemno… wizja zimnej wody w szklance bywa odstraszająca. Nie powinniśmy przesadzać z kawą w tym czasie. Chociaż smak kawy kusi, daje złudzenie, że będziemy mieć więcej energii, że jesienną szarugę odgonimy porcją kofeiny – jest to tylko chwilowe. Polecamy w zamian herbatki ziołowe, owocowe, wyjątkowe mieszanki wieloskładnikowe, które pomogą nam przetrwać jesienne wieczory.

Ekologiczne herbatki Dary Natury to doskonała ...

czytaj całość »
Książka na jesienne dni
Książka na jesienne dni

Jesień w pełni, coraz przyjemniej spędzać długie wieczory pod kocem z filiżanką herbaty lub gorącego kakao. Idealnym dopełnieniem takiego zestawu jest oczywiście dobra książka. A jeśli przy okazji możemy się czegoś nauczyć, dowiedzieć, poczytać w jaki sposób usprawnić i ulepszyć swoje życie, jak przywrócić sobie zdrowie… Polecamy dziś lektury na jesienne wieczory.

Jedna z lepszych książek dla...

czytaj całość »
Jesienne zdrowie na talerzu – kasza
Jesienne zdrowie na talerzu – kasza

Jesienią wszyscy się przeziębiają. Wystarczy zajrzeć do sklepu, kina, gdziekolwiek – co druga osoba zakatarzona, zaprzyjaźniona z chusteczką do nosa. Przybywa pacjentów aptek i wydłuża się kolejka do lekarza. Jest wiele rzeczy, które możemy zrobić, aby w tym trudnym czasie wzmocnić odporność. Możemy pić tran lub połykać go w formie wygodnych kapsułek...

czytaj całość »
Surowe kakao – pokarm bogów
Surowe kakao – pokarm bogów

Kontynuując naszą podróż w krainie superpożywienia dziś po krótce o apetycznym kakao. Wiem, od razu pomyśleliście o czekoladzie… Jesień ma to do siebie, że chętniej niż w innych porach roku raczymy się słodyczami. Żeby poprawić sobie humor. Za poprawę nastroju po spożyciu czekolady odpowiada właśnie kakao! Nie cukier, nie dodatki smakowe, nie nadzienie. Kakao to prawdziwe...

czytaj całość »
Superfoods – super rośliny na straży zdrowia
Superfoods – super rośliny na straży zdrowia

 

Pojęcie super foods jest wam pewnie znane. Coraz popularniejsze jest sięganie po to, co najzdrowsze na półce sklepowej. Coraz więcej popularnych dyskontów spożywczych i chyba wszystkie spożywcze markety włączyły już do swojej oferty specjalne regały pełne zdrowych przekąsek bio, eko, vege itd. Niezwykła popularność ostatnio diet bezglutenowych, bezlaktozowych  i innych może zastanawiać. Czy rzeczywiście tak znaczny procent populacji jest nagle uczulona na niemal wszystko,, co jedliśmy do tej pory? Aby mieć pewność  z pewnością warto zrobić specjalistyczny (niestety nie tanie) badania krwi na obecność lub brak alergii pokarmowych. Wówczas warto wprowadzić dopiero dietę i eliminację szkodzących nam substancji pokarmowych. Jeśli natomiast chcemy po prostu zdrowo się odżywiać, warto włączyć do codziennej diety choć jeden z super składników odżywczych – super foods.

W imię zasady że jesteś ...

czytaj całość »
Zdrowe substancje słodzące
Zdrowe substancje słodzące

Wszyscy jemy za dużo cukru. Niestety, wszechobecny dodatek syropu glukozowo-fruktozowego, glukozy czy sacharozy do wszelkich pokarmów jest mało pozytywny dla naszego zdrowia. Cukier jest wszechobecny, zaskakująco dużo cukru zawierają popularne  napoje, soki dla dzieci, serki homogenizowane, jogurty. Nawet dzieci faszerowane są od najmłodszych lat cukrem w najmniej zdrowej postaci. Na szczęście rośnie świadomość społeczna, rośnie liczba osób czytających regularnie ulotki i skład pożywienia na półkach sklepowych. Na szczęście również dostępne są zdrowe, odpowiednie nawet dla diabetyków, zamienniki białego cukru.

Stewia to ...

czytaj całość »
Kremy do rąk – codzienna pielęgnacja wizytówek zadbanej kobiety
Kremy do rąk – codzienna pielęgnacja wizytówek zadbanej kobiety

Czy tak samo jak o twarz, dbasz również o swoje dłonie? Im również należy się to co najlepsze! Na co dzień są narażone na najwięcej czynników drażniących. Ciągłe mycie, moczenie, stosowane w gospodarstwie domowym chemiczne środki czyszczące… Praca w ogródku bez rękawiczek ochronnych, zimą zapominanie o rękawiczkach… Wymieniać dalej? Dobrze wiesz, że dłonie nie mają z nami lekko… Co możemy zrobić? Zaopatrzyć się w pielęgnujące krem do rąk, przyzwyczaić się do ich stosowania po każdym myciu rąk, a przede wszystkim zmienić mydło na takie, które zawiera składniki pielęgnujące. Zadbać o skórę dłoni już podczas jej oczyszczania.

Jakie wybrać mydło do rąk? My do całego ciała polecamy codzienne mycie mydłem Aleppo. Marka Alepia wytwarza ...

czytaj całość »
Miód – pszczele specyfiki dla zdrowia i urody
Miód – pszczele specyfiki dla zdrowia i urody

Czy jest ktoś, kto nie lubi w chłodne wieczory napić się herbaty z miodem i plastrem cytryny? Być może, ale jedno jest pewne – nawet jeśli nie przepadasz, miodu wręcz wypada się nauczyć i go polubić! Rzadko zdarza się w naturze specyfik, w którego produkcję nie angażuje się niemal w ogóle ludzka ręka, a który jednocześnie ma tyle dobroczynnych właściwości. Miód jest zdrowy, słodki, pyszny. Może słowo zdrowy powinnam użyć w zdaniu dwukrotnie, bowiem jego właściwości zdrowotne są doprawdy zadziwiające.

Prawdziwy miód pszczeli różni się...

czytaj całość »
Mydła Alepia – naturalny ratunek na problemy skórne
Mydła Alepia – naturalny ratunek na problemy skórne

Żeby się nie dobijać, nie będę kolejny raz wspominać, że lato się kończy. Umówmy się, że po prostu robi się trochę chłodniej, nie używajmy słowa jesień… Skóra wygrzana promieniami słońca, włosy wykąpane w morzu. Latem łatwiej zachować dobrą cerę. Stosujemy mniej kosmetyków pielęgnujących, a mimo wszystko skóra wygląda na bardziej wypoczętą. W dni chłodniejsze mogą się uaktywnić przeróżne problemy skórne, które wyniknęły z nadmiernego opalania, niewłaściwej pielęgnacji. We włosach może pojawić się nieprzyjemny suchy łupież, który zazwyczaj nie ma nic wspólnego z drożdżakami – po prostu skóra głowy jest znacznie przesuszona, podrażniona. Warto poszukując kosmetyków ratunkowych skusić się na niesamowity produkt, którego tradycja produkcji i stosowania sięga wielu, wielu wieków. Mydło wspaniałej marki Alepia!

Oryginalne mydło Aleppo, jak sama nazwa wskazuje, jest...

czytaj całość »
Pasty do zębów – czy powinniśmy się bać fluoru
Pasty do zębów – czy powinniśmy się bać fluoru

Obecnie niezwykle popularny jest pogląd, że fluor w każdej dawce jest toksyczny. Zwolennicy tych teorii poszukują alternatywy w pastach do zębów. Konsultowani stomatolodzy zapewniają, że informacje i tym, że fluoryzowane pasty do zębów są szkodliwe dla zdrowia są znacznie przesadzone. Stosowanie pasty do zębów z głową, zgodnie z zaleceniami, w niewielkich ilościach i dwa razy dziennie na pewno nam nie zaszkodzi. Co jednak zrobić mają osoby, które chcą uniknąć fluoru w diecie? I co z dziećmi, które nie potrafią jeszcze wypluwać piany przy myciu zębów, istnieje ryzyko...

czytaj całość »
Ostropest plamisty – naturalne wsparcie wątroby
Ostropest plamisty – naturalne wsparcie wątroby

 

Kończy się sezon grillowy. Tłuste potrawy, kiełbasy, karkówka, boczek… Nierzadko do tego piwo, sosy na bazie majonezu, tłuste dressingi, majonezowe sałatki… Wątroba latem nie ma z nami lekko. Można się doraźnie poratować miętą. Można kroplami żołądkowymi. Owszem, pomogą, ale czy na długo? Po zakończeniu sezonu , przed jego rozpoczęciem albo w trakcie… warto sięgnąć po naturalne metody wspierania pracy wątroby, aby móc cieszyć się zdrowiem i ulubionymi potrawami.

Ostropest plamisty to niepozorna roślina kwitnąca na....

czytaj całość »
Chia – szałwia hiszpańska
Chia – szałwia hiszpańska

Nie, nie powiem wam, że idzie zima. Nie o to chodzi. Po prostu trzeba stawić czoła sytuacji za oknami. Poranki zaczynają się coraz później, a wieczory zaczynają coraz wcześniej. Szybciej robi się chłodno. Niestety można już dostrzec powoli rozpoczynający się sezon na przeziębienia – nie potrafimy dobrać garderoby do aury wieczornej, no bo przecież jest lato. Owszem, wciąż jest lato, ale jeśli pod koniec lata zadbamy o odporność, wzmocnimy ją, uzupełnimy niezbędne minimum substancji stymulujących układ immunologiczny, to ani jesień nie będzie nam straszna, ani zima.

            Jak uzupełnić niedobory witamin i minerałów, a także...

czytaj całość »
Syberyjskie maski do pielęgnacji włosów
Syberyjskie maski do pielęgnacji włosów

Trwa moda na naturę, naturalną pielęgnację, naturalne suplementy diety. I bardzo dobrze, natura to samo zdrowie. Stanowi nie tylko źródło zdrowia i dobrego samopoczucia, ale również piękna. Często spotykamy receptury na naturalne maseczki i naturalne maski do włosów. Z wielu z tych receptur korzystały jeszcze nasze babki. Przedstawmy po krótce naturalne składniki, które zazwyczaj mamy w domu, a które z powodzeniem mogą zastąpić sztuczne składniki zawarte w maskach i odżywkach do włosów.

Niezastąpione w pielęgnacji włosów są proteiny jajeczne. Aby wykonać maskę na zniszczone, przesuszone włosy wystarczy zmieszać żółtko jaja z łyżeczką soku z cytryny oraz łyżeczką oleju rycynowego. Wcieramy maskę w umyte włosy, 

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl