Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Producenci
Blog NATURAiJA
Poradniki, przepisy kulinarne, opisy produktów - piszemy dla Ciebie!

Miód spadziowy

Miód spadziowy jest najdroższy spośród wszystkich miodów (około 50zł za litr). Spadź, z której się go produkuje, w zależności od regionu, występuje tylko co kilka lat.

Jak powstaje miód spadziowy?
Miód spadziowy produkuje się ze spadzi, tj. z rosy miodowej, która jest słodką cieczą, pojawiającą się latem na igłach i gałęziach drzew. Jest to lepka maź, którą wydzielają mszyce, spożywające sok z pędów i liści poszczególnych drzew. Wyróżniamy dwa gatunki miodów spadziowych: iglasty i liściasty.

Miód spadziowy liściasty
W Polsce miody o najlepszych walorach smakowych pochodzą z drzew liściastych i owocowych. Miody z drzew owocowych mają złotą barwę i pachną kwiatami. Te produkowane z drzew liściastych, pod wpływem powietrza i światła nabierają ciemniejszego odcienia i intensywniejszego smaku.
Miód spadziowy liściasty powstaje z takich drzew jak: lipa, wierzba, głóg, klon, brzoza, buk. Jest proponowany przy leczeniu chorób nerek, wątroby, przy schorzeniach dróg moczowych i żółciowych.

Miód spadziowy iglasty
Miody produkowane z drzew iglastych mają delikatniejszy smak i żywiczny aromat. Cechują się ciemnozielonym kolorem. Produkuje się je głównie ze świerków, jodły, sosny, albo modrzewia. Pomagają przy takich dolegliwościach, jak: zaparcia, biegunki, nerwica, choroby układu krwionośnego.

Miód nektarowo-spadziowy
Jest to miód, składający się z nektaru kwiatów oraz spadzi iglastej lub liściastej. Zawiera w sobie nuty kwiatowe i leśne. Posiada unikalny skład o różnorodnych właściwościach. Posiada mniejszą wartość odżywczą niż miody spadziowe, ale za to jest smaczniejszy i ma ciekawszy aromat.

W jaki sposób zbiera się spadź?
Spadź uzyskuje się dwoma metodami:
- pierwsza to bezpośrednie pobieranie jej z igieł, pędów, gałęzi czy liści,
- druga to otrzymywanie jej z mszyc, które spożywają rośliny i wydalają spadź. Pszczoły pobierają ją z oznaczonych przez pasożyty punktów i przekształcają w miód spadziowy.

Właściwości zdrowotne
Miód ma charakterystyczny smak i różny kolor, w zależności od rodzaju drzewa, z którego został wyprodukowany. Posiada uniwersalne działanie i stosuje się go profilaktycznie w zachowaniu zdrowia oraz w różnych dolegliwościach.
Jest również nieocenionym antidotum na problemy z drogami oddechowymi. Ma działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Dodatkowo działa wykrztuśnie i łagodzi objawy astmy, zapalenia płuc i przeziębienia. Pomaga w leczeniu anemii i wpływa na poprawną przemianę materii, jest naturalnym lekarstwem na kamienie nerkowe.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl