Producenci
Blog NATURAiJA
Poradniki, przepisy kulinarne, opisy produktów - piszemy dla Ciebie!

Miód słonecznikowy

Słonecznik może być uprawiany w prawie każdym zakątku świata. Jest to roślina jednoroczna o ogromnych kwiatach, która dorasta do dwóch metrów wysokości. W kwiatach znajduje się pyłek, z którego tworzy się bogaty w walory odżywcze miód słonecznikowy.

Właściwości lecznicze
Miód słonecznikowy to od wieków ceniony specyfik w medycynie ludowej. Polecany jest przy chorobach układu krążenia, problemach z miażdżycą, z wątrobą, z górnymi drogami oddechowymi. Wpływa korzystnie na regulację ciśnienia krwi, poziomu homocysteiny i poprawia poziom tlenu w mięśniu sercowym. Spożywanie miodu słonecznikowego, działa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Oprócz tego dostarcza organizmowi dużo potasu. Jest balsamem na zapalenia skórne. Można go stosować zewnętrznie na oparzenia, dzięki temu nie powstaną pęcherze i nie pojawią się infekcje.

Miód słonecznikowy charakteryzuje się delikatnie kwaśnym smakiem, ale nie jest on cierpko-gorzki, jak miody ciemne. Ma wyrazistą złotą barwę. Zanim się skrystalizuje, występuje w formie płynnej. Różnica między miodem słonecznikowym, a wielokwiatowym przejawia się w konsystencji – gdy miód słonecznikowy się skrystalizuje, jest bardzo miękki, nie posiada grudek, jest dobrze rozpuszczalny w napojach i łatwy w rozsmarowywaniu na pieczywie.
Miód wspomaga prawidłową pracę nerek (obniża poziom kreatyniny i kwasu moczowego we krwi). Zwiększa produkcję hemoglobiny, wspierając układ krwiotwórczy oraz przeciwciał, podwyższając odporność. Miód słonecznikowy posiada także działanie antyseptyczne.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl