Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Producenci
Blog NATURAiJA
Poradniki, przepisy kulinarne, opisy produktów - piszemy dla Ciebie!

Miód akacjowy

Miód akacjowy charakteryzuje się przyjemnym i delikatnym aromatem. Nie posiada cierpkiego smaku, jak pozostałe nektary kwiatowe, nie jest też bardzo słodki, tylko delikatnie kwaśny.

Miód akacjowy - charakterystyka
Świeżo otrzymany miód z akacji cechuje się jasnym, czasami nawet przezroczystym kolorem. Posiada najrzadszą konsystencję ze wszystkich rodzajów miodu. Powoli się krystalizuje i nabiera białej lub kremowej barwy (zależy jakiego koloru były kwiaty akacji).

Miód akacjowy – właściwości
Jest bogaty w minerały, karoten i enzymy, witaminy B, C, H, PP, żelazo, fluor oraz stanowi bogate źródło węglowodanów. Posiada właściwości antyseptyczne, dlatego można go używać jako lekarstwo na trądzik, łuszczycę, poparzenia. Dzięki niemu skóra szybciej się regeneruje i oczyszcza z toksyn.

Stosuje się go jako składnik wielu kosmetyków, m.in. anti-age, odżywczych maseczek. Posiada właściwości hipoalergiczne, dzięki czemu stanowi składnik delikatnych maści dla niemowląt.

Miód akacjowy – zastosowanie
Warto stosować miód akacjowy w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego czy psychicznego. Jest szczególnie polecany osobom regenerującym się po różnych urazach lub intensywnie uprawiającym sport, a także cierpiącym na nerwicę czy nawet depresję. Wzmacnia organizm, łagodzi napięcia nerwowe, wspiera układ nerwowy i rozwiązuje problemy z bezsennością, pamięcią i wzrokiem. Dodatkowo reguluje trawienie i leczy choroby układu pokarmowego. Może być stosowany u dzieci powyżej trzeciego roku życia. Dzięki bogactwu substancji oczyszczających, reguluje pracę nerek, wspierając przy tym prawidłowe funkcjonowanie układu moczowo-płciowego.

Miód akacjowy – na co pomaga?
Spożywanie miodu z akacji jest polecane osobom w starszym wieku, ponieważ działa korzystnie na ciśnienie, zwiększa zawartość hemoglobiny w organizmie, normalizuje działanie narządów wewnętrznych, takich jak nerki i wątroba.

Poprawia również wzrok – jego spożywanie działa korzystnie na rogówkę i spojówkę. Jest bogaty we fruktozę, dlatego nie stanowi zagrożenia dla osób w stanie przedcukrzycowym. Co ciekawsze – dzięki swej unikalnej zawartości, miód z akacji mogą stosować również cukrzycy (za przyzwoleniem lekarza).

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl